Submissions

Login or Register to make a submission.

Author Guidelines

Zasady przygotowania artykułu przeznaczonego do druku w „Studiach Sandomierskich”

Struktura tekstu:

  1. 1.      Strona tytułowa. Powinna ona zawierać następujące elementy:

            - nazwisko i mię autora (autorów);

            - afiliacja autora (ew. adres zamieszkania);

            - tytuł artykułu odzwierciedlający zawartość pracy  (tytuł w języku, który został     użyty w artykule oraz w języku angielskim).

  1. 2.      Podstawowy tekst powinien składać się z:

            - wstępu (wyjaśnienie tytułu, sprecyzowanie problematyki, przedstawienie   aktualnego stanu badań nad podjętym tematem, krótka charakterystyka            wykorzystanych opracowań i źródeł);

            - zasadniczej części artykułu (zawiera odpowiedzi na pytania badawcze);

            - zakończenie/podsumowanie (wnioski lub główne ustalenia artykułu).

  1. 3.      Streszczenie – maksymalnie 1000 znaków. Powinno prezentować główne przesłanki artykułu. Nie może zawierać odnośników do literatury. Ma być sporządzone w języku polskim i angielskim.
  2. 4.      Słowa klucze – należy umieścić od 4 do 6 słów kluczowych (w języku, który został użyty w artykule oraz w języku angielskim).
  3. 5.      Bibliografia – powinna zawierać wykorzystaną literaturę i materiały źródłowe.

Wymogli techniczne:

  1. 1.      Artykuł ma być wykonany w wersji elektronicznej programu Word (.rtf lub .doc).
  2. 2.      Tekst należy sformatować na stronach A4; czcionka – 12 Times New Roman; interlinia – 1,5; tekst wyjustowany; marginesy 2,5 cm.
  3. 3.      Objętość tekstu nie powinna przekraczać 25 stron znormalizowanego maszynopisu.

Uwagi do tekstu zasadniczego:

1. Stosujemy skróty: r. (rok) oraz w. (wiek).

2. W przedziałach liczbowych wstawiamy półpauzy, np. w latach 1767–1777, w wiekach XIII–XV.

3. Cytaty oznaczamy cudzysłowami (bez kursywy).

4. Zapis dat w tekście zasadniczym w sposób słowny, np. 3 kwietnia 1765 r.

Przypisy:

  1. Cytując druk samoistny podajemy kolejno: pierwsza litera imienia, kropka, nazwisko autora, przecinek, kursywą tytuł, przecinek, ewentualnie tom – t. cyfra arabska, przecinek, miejsce (w przypadku kilku miejsc wydania rozdzielamy je poprzez półpauzę) i rok wydania, przecinek, s. numer strony (w przypadku kilku stron rozdzielamy je poprzez półpauzę).

      Np. S. Kowalski, Kościół lubelski, t. 2, Lublin 2010, s. 8.

  1. Cytując artykuł z czasopisma: pierwsza litera imienia, kropka, nazwisko autora, przecinek, kursywą tytuł artykułu, przecinek, tytuł czasopisma w cudzysłowiu, bez  przecinka, rok wydawania czasopisma, w nawiasie rok kalendarzowy wydania, przecinek numer (zeszyt), strona.

      Np. L. Lisowski, Kościół św. Jakuba w Sandomierzu, „Kronika Diecezji Sandomierskiej” 88 (1982), z. 12, s. 20.

  1. Jeżeli częściej cytujemy jakieś czasopismo przy pierwszym pełnym cytowaniu piszemy w nawiasie kwadratowym: dalej oraz skrót np. KDS (przy skrótach nie używamy cudzysłowu). Np. L. Kłos, Historia seminarium, „Kronika Diecezji Sandomierskiej” [dalej: KDS] 88 (1982), nr 12, s. 20. Przy kolejnym cytowaniu: S. Kowalski, O pogodzie, KDS 99 (2000), nr 5, s. 77.
  2. W przypadku dział zbiorowych: pierwsza litera imienia, kropka, nazwisko autora,           przecinek, kursywą tytuł artykułu, przecinek, [w:], kursywą tytuł dzieła zbiorowego, red. pierwsza litera imienia, kropka, nazwisko, miejsce i rok wydania, s.

      Np. J. Łętowski, Klasztor franciszkanów w Kownie, [w:] Przeszłość i teraźniejszość, red. L. Lisowski, Sandomierz 2005, s. 18.

  1. Przy cytowaniu po raz kolejny tej samej książki lub tego samego artykułu stosujemy zapis: pierwszą literę imienia, kropka, nazwisko, przecinek, kursywą początek tytułu, trzy kropki, przecinek, dz. cyt., przecinek i stronę.

      Np. S. Kowalski, Krytyka..., dz. cyt., s. 410.

Nie stosujemy skrótów: tamże, tenże, taż.

  1. Opracowania w maszynopisie – zaznaczamy, gdzie znajduje się maszynopis.

      Np. S. Kowalski, Wspólnota Świętokrzyska, Opatów 1999, mps w Bibliotece Miejskiej w Opatowie, s. 5.

  1. Źródła archiwalne: Nazwa archiwum, nr zespołu, tytuł zespołu, sygnatura, tytuł teczki (gdy nie ma sygnatury), strona (lub przy braku paginacji opis dokumentu).

      Np. Archiwum Państwowe w Kielcach [dalej: APK], zespół 200, Starostwo Powiatowe w Sandomierzu 1918-1939 [dalej: SPS], sygn. 3, s. 44.

      Cytując to samo źródło po raz kolejny podajemy: APK, SPS, sygn. 3, s. 25.

  1. W przypadku archiwaliów nieskatalogowanych cytujemy:

      Archiwum Diecezjalne w Sandomierzu, Akta kościoła parafialnego w Łukawie   1817-1910, List ks. S. Sułeckiego do ks. K. Łapińskiego z 16 X 1888.

Submission Preparation Checklist

Wszystkie zgłoszenia muszą spełniać następujące wymagania.

  • The submission has not been previously published, nor is it before another journal for consideration (or an explanation has been provided in Comments to the Editor).
  • The submission file is in OpenOffice, Microsoft Word, RTF, or WordPerfect document file format.
  • Where available, URLs for the references have been provided.
  • The text is single-spaced; uses a 12-point font; employs italics, rather than underlining (except with URL addresses); and all illustrations, figures, and tables are placed within the text at the appropriate points, rather than at the end.
  • The text adheres to the stylistic and bibliographic requirements outlined in the Author Guidelines, which is found in About the Journal.
  • If submitting to a peer-reviewed section of the journal, the instructions in Ensuring a Blind Review have been followed.

Privacy Statement

Informacje ogólne
  1. Operatorem serwisu jest Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie.
  2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:
    1. poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje;
    2. poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych plików cookie (tzw. "ciasteczek");
    3. poprzez gromadzenie logów serwera www.
Informacje w formularzach
  1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.
  2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP).
  3. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika.
  4. Dane podane w formularzu mogą stanowić zbiór potencjalnych klientów, zarejestrowany przez operatora serwisu w rejestrze prowadzonym przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.
  5. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu dokonania procesu obsługi zgłoszenia serwisowego lub kontaktu handlowego.
  6. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi – w szczególności dotyczy to przekazywania informacji o posiadaczu rejestrowanej domeny do podmiotów będących operatorami domen internetowych (przede wszystkim Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa j.b.r – NASK), serwisów obsługujących płatności lub też innych podmiotów, z którymi operator serwisu w tym zakresie współpracuje.
Informacja o plikach cookies
  1. Serwis korzysta z plików cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator serwisu.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
    1. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    2. utrzymanie sesji użytkownika serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    3. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.
  5. W ramach serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.
  6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym użytkownika. Użytkownicy serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.
  7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych serwisu.
  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics.
  10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.
  11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/.
Logi serwera
  1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.
  2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:
    1. czas nadejścia zapytania,
    2. czas wysłania odpowiedzi,
    3. nazwa stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
    4. informacje o błędach, jakie wystąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
    5. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do serwisu nastąpiło przez odnośnik,
    6. informacje o przeglądarce użytkownika,
    7. Informacje o adresie IP.
  3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.
  4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.
Udostępnienie danych
  1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.
  2. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłącznie za zgodą tej osoby.
  3. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.