Specific culinary vocabulary. “Devilish” names of cakes, cookies and desserts
DOI:
https://doi.org/10.15633/tes.09403Keywords:
culinary vocabulary, devil, “devilish” names of cakes, cookies and dessertsAbstract
The object of description in this paper are names of cakes, cookies and desserts, excerpted from culinary recipes published in Internet sources (Internet cookery books, web portals and blogs, Youtube channel), which are motivated by a semantic reference to the demon of evil – devil. Apart from the semantic motivation of terms (which is more complex than the motivation of other “devilish” names of dishes), their form and status in the Polish language have been analysed.
References
Batko-Tokarz B., Czego o jedzeniu i kulinariach dowiadujemy się z tematycznych klasyfikacji słownictwa [w:] Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe, regionalne i kulturowe, R. Przybylska, D. Ochman (red.), Kraków 2021, s. 11–35.
Burska K., Nazwy autorskich wypieków w polskich show kulinarnych, „Prace Językoznawcze”, 23 (2021), nr 1, s. 215–228.
Dąbrowska A., O językowym zachowaniu się przy stole. Dlaczego upiększamy nazwy potraw [w:] Oczywisty urok biesiadowania, P. Kowalski (red.), Wrocław 1998, s. 248–253.
Dźwigoł R., Diabelski czyli jaki? Kilka słów o motywacji nazw. Uwagi wstępne [w:] Słowiańska frazeologia gwarowa, t. 2, M. Rak, W. Mokienko (red.), Kraków 2020, s. 235–244.
Dźwigoł R., Diabeł w reklamie – aspekt kulturowy i językowy [w:] Język a media. Zjawiska językowe we współczesnych mediach, B. Skowronek, E. Horyń, A. Walecka-Rynduch (red.), Kraków 2016, s. 191–203.
Dźwigoł R., Nazwy z zakresu kultury materialnej motywowane pojęciami z zakresu kultury duchowej [w:] Dialog z Tradycją, t. 5: Językowe dziedzictwo kultury materialnej, E. Młynarczyk, E. Horyń (red.), Kraków 2016, s. 15–33.
Dźwigoł R., O „diabelskich” nazwach i nazwaniach [w:] Polono-Slavica in honorem Maria Wojtyła-Świerzowska, L. Bednarczuk, H. Chodurska, A. Mażulis-Fryde (red.), Kraków 2014, Krakowskie Studia Slawistyczne II, s. 77–90.
Jaros V., Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów piekarniczych i cukierniczych [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, M. Biolik, J. Duma (red.), Olsztyn 2011, s. 215–233.
Jaros V., Techniki nominacyjne w zakresie współczesnej leksyki specjalistycznej odnoszącej się do wyrobów piekarniczych i cukierniczych, „Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Językoznawstwo”, 7 (2012), s. 103–120.
Jego piekielna kuchnia – dania dobrze doprawione dla każdego. Jej anielska kuchnia – lekkie przepisy dla każdego, K. Koralewska (red.), Ożarów Mazowiecki 2016.
Kopaliński W., Słownik mitów i tradycji kultury, Warszawa 1988.
Krótki Z., Staro- i średniopolskie nazwy ciast, „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Linguistica”, 11 (2016), s. 75–86.
Kuśnierek I., Językowe wyznaczniki przepisu kulinarnego jako gatunku wypowiedzi, „Językoznawstwo. Współczesne Badania, Problemy i Analizy Językoznawcze”, 9 (2015), s. 121–140.
Lech-Kirstein D., Tabisz A., Emocjonalne techniki perswazyjne w blogach kulinarnych [w:] Język polski – między tradycją a współczesnością. Księga jubileuszowa z okazji stulecia Towarzystwa Miłośników Języka Polskiego, E. Horyń, E. Młynarczyk, P. Żmigrodzki (red.), Kraków 2021.
Lesz-Duk M., Słownictwo kulinarne we współczesnej polszczyźnie, „Prace Naukowe Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo”, 4 (2002), s. 175–180.
Łuc I., Leksyka religijna jako wartościujący komponent chrematonimii marketingowej, „Roczniki Humanistyczne”, 68 (2020), nr 6, s. 123–140.
Rudwin M., Diabeł w legendzie i literaturze, tłum. J. Illg, Kraków 1999.
Szymanderska H., 100 potraw na różne sposoby, Warszawa 1994.
Witaszek-Samborska M., Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań 2005.
Wojcieszek A., Od „Grzesznego kąska” po „Gejzer namiętności”. Onimy w świetle kuchni erotycznej, „Prace Językoznawcze”, 18 (2016), nr 3, s. 207–217.
Downloads
Published
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and full publishing rights without restrictions, and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).