Słodko-gorzki smak mistyki. Leksyka zmysłu smaku w Dzienniczku św. Faustyny Kowalskiej
DOI:
https://doi.org/10.15633/ps.2524Słowa kluczowe:
semantyka, mistyka, św. Faustyna Kowalska, zmysł smakuAbstrakt
Artykuł ma charakter badawczy. Jego celem jest odkrycie znaczeń, jakie św. Faustyna nadała zmysłowi smaku, a zarazem ukazanie poziomów metaforyzacji użytego przez nią słownictwa. Analiza jakościowo-ilościowa dotyczy leksyki opisującej smaki słodki i gorzki – są to bowiem jedyne nazwy smaków wskazane przez autorkę Dzienniczka. Jak wykazała analiza, większość słownictwa z tego pola została użyta do zobrazowania relacji duszy z Bogiem. Smak słodki posłużył na określenie samego Boga, obcowania z Nim. Smak gorzki konotuje głównie mękę Pańską i cierpienia, jakie Faustyna znosi w intencji dusz. W tworzeniu analogii między ciałem a duszą wyzyskuje ona słownictwo potoczne, łącząc je z biblijnym i liturgicznym. Jak wskazuje, dusza także ma swój pokarm – są nim wola Boża, łaska, mądrość Boża, a także Boże miłosierdzie.
Bibliografia
Bartmiński J., Językowe podstawy obrazu świata, Lublin 2007.
Beckmann B., Wprowadzenie, w: Teresa Benedykta od Krzyża, Drogi poznania Boga, Kraków 2006, s. 15–52.
Debray R., Wprowadzenie do mediologii, tłum. A. Kapciak, Warszawa 2010.
Encyklopedia językoznawstwa ogólnego, red. K. Polański, Wrocław 2003.
Forstner D., Świat symboliki chrześcijańskiej, tłum. P. Pachciarek, R. Turzyński, W. Zakrzewska, Warszawa 1990.
Kominek A., Jak skutecznie przekazywać prawdę o miłosierdziu Bożym? Orędzie św. Faustyny Kowalskiej w praktyce katechetycznej, w: Komunikacja i tekst w perspektywie rozwojowej i dydaktycznej, red. J. Porayski-Pomsta, Warszawa 2005, s. 261–273 (Studia Pragmalingwistyczne, 4).
Kowalska M. F., Dzienniczek. Miłosierdzie Boże w duszy mojej, Warszawa 2006.
Kopaliński W., Słownik symboli, Warszawa 1999.
Lurker M., Słownik obrazów i symboli biblijnych, tłum. K. Romaniuk, Poznań 1989.
Marczyński A., Ciało / mistyka. Wstęp do ontologii cielesności, Kraków 2016.
Maryniarczyk A., O przyczynach partycypacji i analogii, Lublin 2005 (Zeszyty z Metafizyki, 6).
Mitrenga B., Zmysł smaku. Studium leksykalno-semantyczne, Katowice 2014.
Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu, oprac. Zespół Biblistów Polskich z inicjatywy Benedyktynów Tynieckich, Poznań 2000.
Rutkowska I., Niepojęty świat duszy. Język doświadczeń mistycznych św. Faustyny Kowalskiej, Tarnów 2017.
Słownik języka polskiego, t. 2, 3, 8, red. W. Doroszewski, Warszawa 1964, reprint z 1996.
Szczepanowicz B., Atlas roślin biblijnych. Pochodzenie, miejsce w Biblii i symbolika, Kraków 2004.
Uniwersalny słownik języka polskiego, red. S. Dubisz, Warszawa 2003.
Urbański S., Teologia życia mistycznego, Warszawa 1999.
Urbański S., Mistyczny świat ducha, Warszawa 2000.
Wspomnienia o Świętej Siostrze Faustynie Kowalskiej ze Zgromadzenia Matki Bożej Miłosierdzia, oprac. M. E. Siepak ZMBM, Kraków 2011.
Zyzak W., Znaczenie ciała w duchowości Karola de Foucauld, „Polonia Sacra” 21 (2017) nr 3 (48), s. 129–145.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Autorzy publikujący w czasopiśmie udzielają jego wydawcy zgody o następującej treści:
- Autor zachowuje autorskie prawa majątkowe do utworu, a jednocześnie udziela wydawcy czasopisma zgody na jego pierwszą publikację w wersji drukowanej i wersji online na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe oraz zgody na wykonywanie opracowań, w tym przekładów.
- Autor ma możliwość udzielania zgody niewyłącznej na opublikowanie utworu w wersji, która ukazała się w czasopiśmie (np. zamieszczenia go w repozytorium instytucjonalnym lub opublikowania w książce), wraz z informacją o jego pierwszej publikacji w czasopiśmie.
- Autor może umieścić swój utwór online (np. w repozytorium instytucjonalnym lub na swojej stronie internetowej) jeszcze przed zgłoszeniem utworu do czasopisma.