Galicia on a plate. The cook’s and consumer exhibition in Lwów, 1908

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15633/fhc.31105

Keywords:

Lemberg, Lviv, Galicia, exhibition, cooks, gastronomic culture, culinary equipment, restaurant, Antony Teslar

Abstract

On October 3–18, 1908, the capital of the largest province of Austria-Hungary, Lemberg (Lwów in Polish, Lviv in Ukrainian), hosted an international jubilee cook’s and consumer exhibition. According to the organizers, the event was intended to demonstrate local gastronomic and consumer culture. The best chefs, restaurant owners, and hospitality industry representatives attended the exhibition. The event was very popular among numerous visitors. The exhibition was intended to introduce the public to the best chefs and producers of Galician cuisine to place them in the gastronomic context of the Austro-Hungarian Empire. An indirect result was an increase in the number of Polish and Ukrainian cookbooks published in the following decades and the creation of culinary training ­courses. Unfortunately, this was the last event in this part of Eastern Europe, and its history and results were unknown to researchers for many years.

References

A taste of progress. Food at international and world exhibition in the nineteenth and twentieth centuries, ed. by N. Teughels, P. Scholliers, London 2015.

Announcement, “Dilo” 7.10.1908, no. 225, p. 4.

Arkusza O., Polacy i Ukraińcy w Galicji wobec “dużych i małych ojczyzn”. Ewolucja pojęcia ojczyzny jako wynik modernizacji świadomości narodowej na przełomie XIX i XX stulecia, in: “Duża i mała ojczyzna” w świadomości historycznej, źródłach i edukacji, ed. by B. Burda, M. Szymczak, Zielona Góra 2010, pp. 48–51.

Baranek K., Odżywianie się ludności wiejskiej na tle sytuacji społeczno--gospodarczej Galicji w końcu XIX wieku. Analiza statystyczna, PhD dissertation, Cracow Academy of Economics, 1983, typescript.

Бойко І., Місце та роль Галичини у державно-правовій системі Австрії та Австро-Угорщини 1772–1918 рр., “Альманах права” 8 (2017), pp. 41–48, http://nbuv.gov.ua/UJRN/ap_2017_8_12 [Bojko Ì., Mìsce ta rol' Galičini u deržavno-pravovìj sistemì Avstrìï ta Avstro-Ugorŝini 1772–1918 rr., “Al'manah prava” 8 (2017), pp. 41–48].

Breuss S., Zur Bedeutung des kulinarischen für die Konstruktion österreichischer Identität, in: Heroen, Mythen, Identitäten. Die Slowakei und Österreich im Vergleich, ed. by H. Stekl, E. Mannová, Wien 2003, pp. 351–372 (Wiener Vorlesungen, Konservatorien and Studien, 14).

Busch J. T., Futter C. L., Błaszczyk R. L., Inventing the Modern World. Decorative arts and the World’s Fairs, 1851–1939, New York 2012.

Chajko G., Pałac arcybiskupów lwowskich obrządku łacińskiego w Obroszynie koło Lwowa w latach 1885–1923. Edycja źródłowa inwentarzy, “Folia Historica Cracoviensia” 23 (2017) no. 2, pp. 71–119.

Chapple-Sokol S., Culinary diplomacy. Breaking bread to win hearts and minds, “The Hague Journal of Diplomacy” 8 (2012) issue 2, pp. 161–183, https://doi.org/10.1163/1871191X-12341244.

Czekalski T., Dziewiętnastowieczni mistrzowie sztuki kulinarnej – ewolucja zawodu i czynniki prestiżu, in: Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem. Materiały z międzynarodowej konferencji naukowej zorganizowanej przez Muzeum Historyczne Miasta Gdańska i Uniwersytet Gdański dla upamiętnienia 100-lecia otwarcia muzeum wnętrz mieszczańskich w Domu Uphagena w dniach 3–4 listopada 2011 roku, ed. by B. Możejko, in collaboration with E. Barylewska-Szymańska, Gdańsk 2013, pp. 365–373.

Diploma issued by the society to imperial advisor Walery Włodzimirski for his participation and fair judging during the exhibition, Central State Historical Archives of Ukraine in Lviv, fund 739, description 1, case 148, p. 1.

Домашня кухня: (як варити і пекти), зладила Л. Лучаківська, Львів 1910 [Domašnâ kuhnâ: (âk variti ì pekti), zladila L. Lučakìvs'ka, L'vìv 1910].

Dom gościnny w Hotelu Rosyjskim we Lwowie, Інститут досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів, Львівська національна наукова бібліотека Національної академії наук України імені В. Стефаника [Institute for Research on Library Art Resources, Vasyl Stefanyk National Scientific Library of Ukraine in Lviv], case no. 7986.

Dywan T., Przemysł gazowy we Lwowie w latach 1856–1914: przyczynek do dziejów industrializacji miasta, “Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych” 79 (2018), pp. 91–124, https://doi.org/10.12775/RDSG.2018.04.

Eating out in Europe: picnics, gourmet dining and snacks since the late eighteenth century, ed. by P. Scholliers, M. Jakobs, Oxford 2003.

Expanding nationalism at World’s Fairs: identity, diversity, and exchange, 1851–1915, ed. by D. Raizman, E. Robey, New York 2017.

Filozof T., Skorowidze i księgi adresowe jako źródło do poznania struktury gospodarczej Galicji Wschodniej (Wykaz firm i podmiotów gospodarczych branży naftowej w 1912 r.), “Nowa Ukraina. Zeszyty historyczno-politologiczne” 2014 issue 14, pp. 159–169.

Franaszek P., Dieta chłopów galicyjskich na przełomie XIX i XX wieku, “Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych” 76 (2016), pp. 289–313, https://doi.org/10.12775/RDSG.2016.10.

Franaszek P., Rozwój gospodarczy Galicji na przełomie wieków XIX i XX, in: Polacy i świat, kultura i zmiana. Studia historyczne ofiarowane profesor Halinie Forkowskiej-Fancic, Kraków 2016, pp. 175–191 (Polska Myśl Pedagogiczna).

Frynia Ł., Rola jedzenia w budowie mitu Austro-Węgier jako elementu tożsamości środkowoeuropejskiej, “Studia Interkulturowe Europy Środkowo-Wschodniej” 12 (2019), pp. 38–62. https://doi.org/­10.5604/01.3001.0013.5613.

Geppert A., World’s Fairs of the 19th century, January 15, 2018, https://brewminate.com/worlds-fairs-of-the-19th-century/.

Голубка М. М., Економічна думка першого українського кооперативу “Народна торгівля” та його вплив на розвиток економічної та кооперативної освіти Західної України в другій половині XIX а початку ХХ с., “Економіка і регіон” 2016, no. 3 (58), pp. 141–147, https://doi.org/10.26906/EiR.2016.3(58).1235 [Golubka M. M., Ekonomìčna dumka peršogo ukraïns'kogo kooperativu “Narodna torgìvlâ” ta jogo vpliv na rozvitok ekonomìčnoï ta kooperativnoï osvìti Zahìdnoï Ukraïni v drugìj polovinì XIX a počatku XX s., “Ekonomìka ì region. Economics and Region” 2016, no. 3 (58), 141–147].

Grabowski M., Najnowsze sposoby stawiania pieców i kuchni odpowiadających swym celom przy jak najosczędniejszém użyciu opału, oraz środki zapobiegające dymieniu pieców i kominów, Kraków 1839.

Greenhalgh P., Ephemeral vistas. The expositions universelles, great exhibitions and world’s fairs, Manchester 1988 (Studies in Imperialism).

Громакова Н. Ю., Австрійський проєкт “Галичина”: формування провінційної ідентичності, “Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: історичні науки” 31 (2020), no. 3, pp. 128–133, https://doi.org/10.32838/2663-5984/2020/3.20 [Gromakova N. Û., Avstrìjs'kij proêkt “Galičina”: formuvannâ provìncìjnoï ìdentičnostì, “Včenì zapiski TNU ìmenì V. Ì. Vernads'kogo. Serìâ: ìstoričnì nauki” 31 (2020), no. 3, pp. 128–133].

Historia powstania organizacji kuchmistrzy w Warszawie, “Gastronom” 5 (December 1926) no. 4, pp. 18–19.

Homola-Skąpska I., Krakowskie cukiernie i kawiarnie w XIX wieku, „Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Sectio F – Historia” 51 (1996), pp. 43–61.

Horel C., Francis Joseph’s Tafelspitz. The Austro-Hungarian cooking as an imperial project, in: Food heritage and nationalism in Europe, ed. by I. Porciani, London–New York 2019, pp. 138–155, https://doi.org/10.4324/9780429279751-1.

Hoszowski S., Ekonomiczny rozwój Lwowa w latach 1772–1914, Lwów 1935.

Jubileuszowa międzynarodowa wystawa kucharsko-spożywcza, “Gazeta Lwowska” 6.10.1908, no. 228, p. 4.

Качараба С., Еміграція із Західної України (1919–1939), Львів 2003 [Kačaraba S., Emìgracìâ ìz Zahìdnoï Ukraïni (1919–1939), L’viv 2003].

Kaps K., Gospodarka, polityka a tożsamości: Galicja i Monarchia Habsburska w długim XIX wieku na tle debaty historiograficznej o imperium, narodzie i regionie, “Historia Slavorum Occidentis” 2019, no. 3 (22), pp. 127–156.

Karolczak K., Ziemianin w mieście. Lwowskie siedziby arystokracji galicyjskiej, “Annales Academiae Pedagogicae Cracoviensis. Studia Historica” 3 (2004), pp. 395–404.

Karpowicz S., Kilka słów prawdy, “Przegląd Kucharski” August 1898, no. 7, p. 1, 8.

Karpowicz S., Nasza sztuka, “Przegląd Kucharski” 2.03.1898, p. 1.

Karpowicz S., Rozmaitości, “Przegląd Kucharski” 1900, no. 7, p. 58.

Клиновецька З., Страви й напитки на Україні, Київ–Львів 1913 [Klinovec'ka Z., Stravi j napitki na Ukraïnì, Kiïv–L'vìv 1913].

Kozak S., Niecodzienna codzienność w badaniach historycznych po 2010 roku, “Galicja. Studia i Materiały” 4 (2018), pp. 9–20, https://doi.org/­10.15584/galisim.2018.4.1.

Kozarska-Orzeszek B., Lwów na medalach i odznakach, “Niepodległość i Pamięć” 13 (2006) no. 3 (24), pp. 197–218.

Kozłowska-Ryś A., Lwów na słodko i… półwytrawnie, Liberum, 2020.

Kronika tygodniowa, “Nowości Ilustrowane” 17.10.1908, p. 14.

Kronika, “Gazeta Lwowska” 4.10.1908, no. 227, p. 3.

Kronika, “Gazeta Lwowska” 7.02.1907, no. 30, pp. 4–5.

Kronika, “Gazeta Lwowska” 9.10.1908, no. 231, p. 3.

Kronika, “Gazeta Narodowa” 1908, no. 228, p. 3.

Kronika. Poświęcenie sztandaru, “Gazeta Lwowska” 5.12.1905, no. 277, p. 3.

Księga adresowa Królewskiego Stołecznego Miasta Lwowa 1913, ed. by F. Reichman, Lemberg 1913.

Kuraś K., Czy Le cuisinier françois zmienił polską kuchnię w czasach nowożytnych? Przyczynek do zagadnienia transferu kulinarnych wzorców, “Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Jagiellońskiego. Prace Historyczne” 143 (2016) issue 3, pp. 429–448.

Macierzyński W., Rozwój społeczno-polityczny i gospodarczy Królestwa Polskiego i Galicji Wschodniej od lat 60. XIX w. do I wojny światowej, “Вісник Львівського університету. Серія історична” cпецвипуск 2017, рp. 688–713 [Macierzyński W., Rozwój społeczno-polityczny i gospodarczy Królestwa Polskiego i Galicji Wschodniej od lat 60. XIX w. do I wojny światowej, “Visnyk Lvivskoho Universytetu. Seriya istoryczna” special issue 2017, рp. 688–713].

Magnone L., Tożsamość prowincjonalna. Galicyjski modernizm Aleksandra Fredry w świetle “idei galicyjskości” Larry’ego Wolffa, in: Problemy literatury i kultury modernizmu w Europie Środkowo-Wschodniej (1867–1918), vol. 1: Teksty doświadczenia, ed. by E. Paczkowska, I. Pomiatowska, Warszawa 2017, pp. 207–214.

Majer M., Antoni Teslar – kuchmistrz znany i nieznany, “Rocznik Biblioteki Naukowej PAU w Krakowie” 64 (2021), pp. 125–46, https://doi.org/10.4467/25440500RBN.21.009.16091.

Маковецька М., Художньо-промислові виставки як спосіб презентації досягнень галицької школи дизайну, “Народознавчі зошити” 2016, no. 4 (130), pp. 982–987, http://jnas.nbuv.gov.ua/article/UJRN-0001011668 [Makovec'ka M., Hudožn'o-promislovì vistavki âk sposìb prezentacìï dosâgnen' galic'koï školi dizajnu, “Narodoznavčì zošiti” 2016, no. 4 (130), pp. 982–987].

Manikowska E., Muzea przemysłowe w Krakowie i we Lwowie. Geneza i pierwszy okres działalności (1868–1914), “Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych” 81 (2020), pp. 73–100.

Manikowska E., Włodzimierz Dzieduszycki i znaczenie przemysłu domowego w ostatniej ćwierci IX wieku, in: Wokół etnograficznych pasji Dzieduszyckich, ed. by M. Dzieduszycka, M. Kwiecińska, Warszawa 2024.

Na obiad do dawnego Lwowa. Rozmowa Anny Gordijewskiej z Anną Kozłowską-Ryś, 17.05.2023, https://kuriergalicyjski.com/na-obiad-do-dawnego-lwowa/.

Najnowsza kuchnia wytwórna i gospodarska. Ułożyła M. Norkowska, part 2, Kraków 1909.

Norkowska M., Najnowsza kuchnia wytwórna i gospodarska, zawierająca 1032 przepisów gospodarskich z uwzględnieniem kuchni jarskiej, Kraków 1902.

Notaker H., A history of cookbooks. From kitchen to page over seven centuries, University of California Press, 2017.

Ołdziejewski K., Wystawy powszechne. Ich historia, organizacja, położenie prawne i wartość społeczno-gospodarcza. Nakładem Związku Towarzystw Kupieckich w Poznaniu, 1928.

Pamiętnik oraz katalog jubileuszowej międzynarodowej wystawy kucharsko-spożywczej we Lwowie r. 1908 z uwzględnieniem hygieny i wyrobów przemysłowych, z przemysłem spożywczym łączność mających: przepisy kulinarne i rady z zakresu hygieny odżywiania się. Nakładem Komitetu Wystawy, Lwów 1908 (Biblioteka Przemysłowo-Handlowa i Społeczno-Gospodarcza, 22).

Paprocka-Gajek J., Przedmioty metalowe w stylu zakopiańskim Marcina Jarry, “Artifex Novus” 5 (2021), pp. 52–53, https://doi.org/10.21697/an.9368.

Picard A., L’exposition universelle et internationale de 1900 à Paris. Le bilan d’un siècle 1801–1900, vol. 6, Paris 1906.

Pitte J. R., French gastronomy. The history and geography of a passion, New York 2002.

Potocki A., Lang-Młynarska D., Wójtowicz B., Zając J., Zmiany sposobu żywienia ludności Polski Południowej (Galicji) na tle przemian polityczno-gospodarczych w XIX i XX wieku, “Hygeia Public Health” 2012, no. 47 (4), pp. 518–524, http://www.h-ph.pl/hyg.php?opc=AR&lng=pl&art=206.

Purchla J., Kraków i Lwów: zmienność relacji w XIX i XX wieku, in: Kraków i Lwów w cywilizacji europejskiej. Materiały międzynarodowej konferencji zorganizowanej w dniach 15–16 listopada 2002, ed. by J. Purchla, Kraków 2003, pp. 81–90.

Rejman S., Boże Narodzenie i Wielkanoc w życiu codziennym mieszkańców Tarnowa i Rzeszowa na przełomie XIX i XX wieku w świetle prasy lokalnej, “Galicja. Studia i Materiały” 4 (2018), pp. 44–71, https://doi.org/10.15584/galisim.2018.4.3.

Reklama restauracji Pana Hofmana Hotel George we Lwowie, “Dziennik Polski” 24.06.1874, no. 142, p. 4.

Rozmaitości, “Przegląd Kucharski” January 1900, no. 1, p. 7.

Sczepanowski S., Nędza Galicji w cyfrach i program energicznego rozwoju gospodarstwa krajowego, Lwów 1888.

Sroka Ł. T., Wiedeń, czyli wielki świat. Wpływ Austrii na życie codzienne Lwowa w XIX wieku, in: Lwów: miasto – społeczeństwo – kultura, vol. 9: Życie codzienne miasta, ed. by K. Karolczak, Ł. T. Sroka, Kraków 2024, pp. 178–189.

Stańczak-Wiślicz K., Kuchnia lwowska jako konstrukcja nostalgiczna, in: Galicja – mozaika nie tylko narodowa, vol. 2, ed. by U. Jakubowska, Warszawa 2014, pp. 165–172.

Stępień W., Raki, “Przegląd Kucharski” May 1900, no. 9, p. 70.

Сулим Б., Феномен крайової виставки в Галичині 1894 року: історичний огляд, Львів 2007 [Sulim B., Fenomen krajovoï vistavki v Galičinì 1894 roku: ìstoričnij oglâd, L'vìv 2007].

Szkoła kucharek, czyli łatwy sposób wyuczenia się gotowania różnych potraw mięsnych i postnych. Na wzór dzieła A. Carême kuchmistrza Napoleona ułożył L. Z., Kraków 1843.

Tarnawska R., Kuchnia jarska stosowana w lecznicy dr. Apolinarego Tarnawskiego w Kosowie, Lwów. Nakładem autorki, 1901.

Teslar A., Kuchnia polsko-francuska. Nakładem autora – odbito w Drukarni “Czasu”, Kraków 1910.

Teughels N., Politics at the table: food and power relations at the 1935 Brussels International Exposition, “Food, Culture and Society” 24 (2021) issue 2, pp. 227–243, https://doi.org/10.1080/­15528014.­2021.1873034.

Тихолоз Н., “Не можучи задля своєї слабости їсти майже нічого…” (харчування Івана Франка часів недуги) [Tiholoz N., “Ne možuči zadlâ svoêï slabosti ïsti majže nìčogo…” (harčuvannâ Ìvana Franka časìv nedugi), https://frankolive.wordpress.com/2019/02/04/].

Włodzimirski W., Sprawy zawodowe, „Wiadomości Farmaceutyczne” 8.04.1928, no. 14–15, pp. 183–185.

Wolff L., “Kennst du das Land?” The uncertainly of Galicia in the age of Metternich and Fredro, “Slavic Rewiew” 67 (Summer 2008) no. 2, pp. 277–300, https://doi.org/10.1017/S0037677900023536.

Wolff L., The idea of Galicia. History and fantasy in Habsburg political culture, Stanford University Press, 2010.

Wystawa kucharsko-spożywcza we Lwowie, “Nowości Ilustrowane” 17.10.1908, no. 42, pp. 13–14.

Wystawa kucharsko-spożywcza, “Goniec Polski” 6.10.1908, no. 516, p. 5.

Z wędrówek starego kawalera po Lwowie, “Ilustracja Polska” 11.07.1902, no. 28, no pagination.

Zamorski K., Informator statystyczny do dziejów społeczno-gospodarczych Galicji. Ludność Galicji w latach 1857–1910, ed. by H. Madurowicz-Urbańska, Kraków–Warszawa 1989.

Жулканич Н., Аграрні перетворення в регіоні Карпат (середина ХІХ – 20–30 рр. ХХ ст.), “Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Історія” 2011 no. 1, pp. 72–76 [Žulkanič N., Agrarnì peretvorennâ v regìonì Karpat (seredina XIX – 20–30 rr. XX st.), “Naukovì zapiski Ternopìl's'kogo nacìonal'nogo pedagogìčnogo unìversitetu ìmenì Volodimira Gnatûka. Serìâ: Ìstorìâ” 2011, no. 1, pp. 72–76].

Życie codzienne w XVIII–XX wieku i jego wpływ na stan zdrowia ludności, ed. by B. Płonka-Sroka, A. Sroka, Wrocław 2003.

Downloads

Published

2025-06-30

Issue

Section

Commentationes et dissertationes

Similar Articles

1-10 of 39

You may also start an advanced similarity search for this article.